Meny

Bruksområder

Products > Bruksområder > Behandle benkeplate i heltre
  • IKEA benkeplate i heltre eik, beiset med Liberon Spritbeis og oljet med Finishing oil.
  • IKEA benkeplate i heltre eik, beiset med Liberon Spritbeis og oljet med Finishing oil.
Behandle benkeplate i heltre

Kjøkkenbenken er utsatt for daglig slitasje, det krever at du velger riktig behandling, om du ønsker en benkeplate som holder seg pen over tid.  

 

BESKYTT TREVERKET MOT VANN:

Hovedhensikten med å behandle treverk, er å beskytte det mot vann. Vann er treverkets største fiende. Vann fører til fiberreising, svelling og kan føre til misfarging av treverk. Det er viktig å ha det i bakhodet når man skal velge behandling til en kjøkkenbenk i tre. Velger man riktig behandling, vil man imidlertid ha en flott kjøkkenbenk i mange år.

Vår erfaring er at produkter som trekker ned i treverket er det som vil holde seg best over tid. Det er flere årsaker til det.

 

VELG PRODUKTER SOM TREKKER NED I TREVERKET:

En kjøkkenbenk er utsatt for sterk slitasje. Dersom produktet som brukes for å behandle benken kun ligger i overflaten av treverket, som f.eks lakk, vil slitasjen være på produktet man har påført. Har man da påført et produkt med farge, f.eks en farget eller blank lakk etc., vil slitasjen bli svært synlig. I tillegg til det rent estetiske, vil treverket under være dårligere beskyttet der produktet er slitt bort. Dersom det er blitt stygt, vil det være en større jobb å få det ordentlig igjen.


Vi anbefaler i utgangspunktet ikke lakk til kjøkkenbenk. Treverk er et organisk materiale, som arbeider med fuktighet og temperatur. Uansett hvor god kvalitet lakken har, er det bare et tidsspørsmål før lakkflaten krakelerer på grunn av utmatningsbrudd. Overflaten kan se fin ut, men stryker man fingertuppene lett over, kan den kjennes ut som fint sandpapir. Lakkflaten har da krakelert, og alle de fine, små, nesten usynlige sprekkene gjør at overflaten virker som et trekkpapir på vann (Kapillareffekten). Bruker man en fuktig klut, noe man ofte gjør på en kjøkkenbenk, vil vannet suges ned i treverket. Treverket vil svelle slik at lakken løsner og blir stygg, og det vil misfarges/få skjolder av fukten.


Til behandling av kjøkkenbenk anbefaler vi i stedet å olje med en god olje. Olje trekker inn i treverket og beskytter treverket i dybden. Vær klar over at mange rimelige oljer hovedsakelig er basert på linolje, som vil fordampe raskt. En god olje beskytter treverket mot flekker og søl, trekker ned i treverket og forblir der (herder). Vi anbefaler Liberon Finishing oil, som er basert på Kinesisk treolje.

 

FARGE:

Ønsker man å ha en farge på kjøkkenbenken, anbefaler vi å beise treverket i ønsket farge før oljing. Beis farger treverket i dybden, slik at riper og slitasje ikke vil bli like synlig. Etter beising bør man olje for å forsegle /beskytte treverket. (Beis er kun fargepigmenter og har ingen beskyttende effekt). Det er viktig å olje flere ganger, spesielt dersom treverket ikke er oljet fra før. Ta dråpetesten.

Husk at beis må påføres ubehandlet treverk for at fargepigmentene skal trekke jevnt. Er treverket behandlet fra før, anbefaler vi Liberon Stripper, for å fjerne evt. produktrester også i treverkets dybde. (Det er ikke tilstrekkelig å slipe).

 

VÆR KLAR OVER:

Såkalte "ubehandlede" benkeplater fra IKEA er ofte gitt et beskyttende strøk olje fra produsent. Skal du bare olje, vil ikke dette utgjøre noe problem. Men dersom du skal beise, må du fjerne denne oljen med Liberon Stripper først. Husk da å påføre Stripper på hele benkeplaten samtidig, for å unngå skjolder! 

 

VEDLIKEHOLD: 

Det er svært viktig å vedlikeholde kjøkkenbenken jevnlig, for å sørge for at den er beskyttet mot vannsøl. Vedlikeholdet er enkelt, du kommer som regel  langt med å olje en gang i året, avhengig av tretype og bruk. Ta dråpetesten.

NB! Det er viktig å være «føre var», å olje treverket FØR det har blitt stygt. Har treverket først blitt stygt, krever det en innsats for å få det pent igjen, om det går. Følger du imidlertid disse vedlikeholdsrådene, vil du ha en flott kjøkkenbenk som varer.

Vi anbefaler å tørke over benkeplaten med Spesialstålull nr. 0000 og Liberon Møbelrens og voksfjerner, for å rense treverket og fjerne fett og urenheter før ny oljing.

<< Tilbake


  • x