Meny

Bruksområder

Products > Bruksområder > Oppussing av møbler
  • Gammel stol, høyre side er kun renset med Møbelrens og vokset med Liberon antikkvoks.
Oppussing av møbler

Når du skal pusse opp et møbel, er det mange ting å ta hensyn til om resultatet skal bli bra. 

Brosjyre "Kunsten å restaurere selv"

 

FORARBEID/FREMGANGSMÅTE:

Les riktig forarbeid er avgjørende. Forarbeidet er avhengig av både utgangspunktet og hvilken sluttbehandling du velger (olje, lakk, voks, beis) .

 
 
GENERELT:

Når du skal rengjøre et møbel, vær klar over at vann er treverkets verste fiende. Vann fører til fiberreising og kan føre til misfarging av treverk. Bruk heller produkter som er egnet for rengjøring av treverk, f.eks Liberon Møbelrenser.

Vi fraråder sandblåsing og luting av møbler. I en fagmanns øyne er det ensbetydende med å ødelegge treverket. Harpiksene i treverket ødelegges/fjernes og treverket blir porete og uttørret, dette kan aldri reverseres. 

NB! Unngå rengjøring med salmiakk, rødsprit og grønnsåpe før du påfører overflatebehandling. Dette ble mye brukt tidligere, men etter nye krav fra myndighetene, har sammensetning i lakk blitt endret de senere år. Dersom man rengjør med disse produktene, kan man få problemer med vedheft etc. Bruk i stedet spesielt egnede produkter til rengøring av treverk.

 

 

GAMMELT MØBEL:

Unngå at møbelet mister sin verdi

Vær klar over at antikviteter og gamle møbler, dvs. eldre enn 1940-tallet, kan miste sin verdi om man ødelegger den originale overflatebehandlingen. I mange tilfeller vil det være et godt valg å kun rense møbelet med Liberon Møbelrens og voksfjerner og så påføre Liberon Black Bison Antikkvoks for å gi treverket en ny lød. Se stolryggen på bildet. Fremgangsmåte og flere bilder får du her.

 

Møbler eldre enn 1940-1950

Dersom man likevel velger å legge ny overflatebehandling, må man ta hensyn til hvilken behandling man ønsker, og  hva møbelet er behandlet med fra før. Riktig gamle møbler (tidligere enn 1940-1950) er ofte behandlet med skjellakk.

Skjellakk er en svært ømfintlig lakk, som ikke tåler så mye. Skjellakk er ikke alltid kompatibel med nyere lakk. Det betyr at dersom man skal påføre en ny lakk, og det er rester av skjellakk i treverket, kan det føre til at den nye lakken vil "koke opp". For å sjekke om møbelet ditt er skjellakkbehandlet, kan du ta en klut med rødsprit og tørke på et lite synlig sted. Dersom du kan tørke av lakken, er møbelet skjellakkbehandlet. Løsningen er da å fortsette med skjellakk eller å fjerne all skjellakk, også i dybden, dvs. med maling- og lakkfjerner, før du går videre med ny overflatebehandling.

 

 

NYERE MØBEL:

Møbler fra 1950-1970- tallet / Teak

Møbler fra 1950-1970 var ofte laget av teak. Disse møblene var som regel oljet originalt. Les mer her om fremgangsmåte for behandling og oppussing av teakmøbler.

 

 

INSPIRASJON:

"Puss opp" gamle møbler med enkle midler.

 

 

OMTALE I MEDIA:

Få frem gammel lød i eika

Lysne lakkert eik

Behandling av gamle teakmøbler

Hvordan restaurere gammel teakdør?

<< Tilbake


  • x