Meny

Bruksområder

Products > Bruksområder > Treverk > Informasjon om lakk
Informasjon om lakk

Lakk er et beskyttelsesprodukt som legger seg som en tynn hinne på treverkets overflate, i motsetning til beis eller olje, som skal trenge ned i treverket.

Ulike typer lakk har ulike bruksområder og kvaliteter. Lakk kan fås som transparent eller halvtransparent, med eller uten farge, med ulik grad av glans og med ulik slitestyrke avhengig av bruk. Få mer informasjon om ulike lakktyper lenger ned på siden.

 

FORARBEID FØR LAKKING

Før påføring av en transparent/gjennomsiktig lakk er det viktig at overflaten er homogen/ensartet uten store fargeforskjeller eller ulikheter/ujevnheter i overflaten, da det ellers vil forbli synlig også etter lakkering.

For å få et godt resultat når man lakker, er det svært viktig å få fjernet alt støv/småpartikler som ligger i overflaten. Det vil ellers bli nupper i lakken. Vi anbefaler Liberon Dust-Grab, harpiksimpregnerte kluter, som er svært gode til formålet. Når man lakker, har også valg av pensel stor betydning for sluttresultatet.

 

Beisede flater:

Lakk er utmerket som forsegler (beskyttelse) over beisede flater. På uforseglede overflater som kun er beiset, holder det å sørge for at overflaten er helt støvfri og ren før lakking. 

 

Lakkerte flater:

Tidligere lakkerte overflater kan overlakkes. Men vær da obs på at det da vil være den gamle lakken som sikrer vedheft til underlaget. Den gamle lakken bør være hel, uten krakelering. Man bør slipe overflaten litt for å sikre vedheft og tørke rent, først med Liberon Møbelrens, og så med Liberon Dust-Grab klut for å fjerne støv/småpartikler før lakking. 

NB! Vær oppmerksom på at evt. skjellakk ikke er kompatibel med annen lakk, da den er svært ømfiendtlig. Dette kan avgjøres enkelt. Fukt en klut med rødsprit og tørk av treverket på et sted som ikke vil synes. Dersom du kan tørke vekk lakken, er overflaten skjellakk-behandlet. Skjellakk var mye brukt på møbler som er produsert før 1930-1940-tallet.

 

Oljede flater:

Oljede overflater bør tørkes rene med Liberon Møbelrens, og så med Liberon Dust-Grab klut for å fjerne støv/småpartikler før lakking.

 

Voksede flater:

Fjern voksen grundig med Liberon Møbelrens og voksfjerner. 

 

 

 

VALG AV LAKK

Ulike typer bruksområder krever ulike typer lakk. Lakk har ulik slitestyrke og ulike kvaliteter avhengig av hvor/hvordan den skal brukes.

 

Liberon Bistrotlakk

Bistrotlakk er en klassisk transparent lakk, med svært god slitestyrke. Den brukes til alt av treverk; møbler, gulv, trapper, detaljer på båt etc. og er beregnet for overflater med hard slitasje og vannsøl. Vi har mer enn 20 års erfaring med denne lakken. Lakken fås i 7 ulike trefarger, fargeløs, silkematt og høyglans. 

 

Liberon Bloom Panelvoks

Bloom Panelvoks har et misvisende navn, det er egentlig en halvtransparent panellakk, som gir et flott vokset utseende. Bloom Panelvoks er beregnet for bruk på panel på vegg og i tak. Panelvoks er en god og vaskbar lakk, men til møbler og gjenstander hvor det er hardere slitasje anbefales Liberon Bloom Trevoks. Bloom Panelvoks fås i hvit og 5 andre delikate farger.

 

Liberon Bloom Trevoks

I likhet med Bloom Panelvoks, er Bloom Trevoks er heller ingen voks, men en halvtransparent lakk som gir et vokset utseende. Bloom Trevoks har en høyere slitestyrke enn Bloom Panelvoks, og er beregnet for bruk på møbler/ kjøkkenskap etc. Fås i fargene hvit, lys grå, beige, olivengrønn, mørk brun og sort.  

 

Liberon Rottinglakk

Rottinglakk er en lakk spesielt beregnet for rottingmøbler i tre. Rottinglakk er en fleksibel/elastisk lakk som følger treverkets/rottingens bevegelse uten å sprekke opp.

 

Skjellakk

Skjellakk er beregnet for møbler/musikkinstrumenter. Skjellakk blir for det meste benyttet av fagfolk, da fransk skjellakkpolering nærmest er et eget håndverk. Vi har imidlertid også Fransk Politur, som er en ferdigblandet skjellakk som "alle" kan bruke.

 

KJØKKENBENK

Dersom man ønsker, kan man bruke lakk på en kjøkkenbenk, men vi anbefaler olje, som vil være et bedre alternativ. Ønsker man å farge treverket, kan man evt. beise før man oljer.

<< Tilbake


  • x