Meny

Bruksområder

Products > Nyttig informasjon > om Lakk > Informasjon om skjellakk
  • Skjellakk
  • Skjellakk påført med sudd
Informasjon om skjellakk

Hva er skjellakk?

Skjellakk er en lakk som fremstilles av et harpikslignende stoff, utskilt av lakkskjoldlusen, som holder til i sør-øst Asia. Sekretet dannes av hunninsektet, og finnes som klebrig masse på barken av trær. Dette sekretet gjennomgår en rense/foredlingsprosess og leveres som tynne skjellakkflak som kan løses i sprit, og da danner en lakk. Skjellakk gir svært god dybde og glans til edle tresorter som valnøtt, kirsebær, flammebjerk etc. 

 

Legging av skjellakk- et håndverk

Skjellakk blir benyttet til fransk polering, som er et gammelt, tradisjonsrikt håndverk. 

Svært forenklet forklart er fransk polering en metode der overflaten på treverket blir slipt med pimpsteinspulver og porene blir tettet best mulig. Lakk blir så påført med en sudd og legges på lag på lag med sirkelformede bevegelser. Behandlingen kan avsluttes med påføring av linolje og bivoks for en mer holdbar overflate. Ofte vil den enkelte håndverker utvikle sin egen variant av fransk polering. 

Vi fører imidlertid også Fransk Politur. Det er en ferdigblandet skjellakk som påføres med pensel, og er spesielt beregnet for "hvermansen".   

 

Når ble skjellakk brukt?

Skjellakkpolering av møbler ble vanlig på begynnelsen av 1800-tallet. Utover 1900-tallet ble celluloselakken utviklet, og den avløste gradvis den gamle skjellakkpolituren. Man gikk over fra naturharpiks og sprit til kunstig fremstilt harpiks og tynner.

Skjellakk- en fortelling fra virkeligheten.

 

Slik avgjør du om møbelet ditt er skjellakkbehandlet

Dersom man har et gammelt møbel, vil det ofte være skjellakkpolert. Skjellakk gir en svært ømfientlig overflate, som ikke kompatibel med moderne lakker. Er møbelet behandlet med skjellakk, og man skal pusse det opp, må man enten legge på ny skjellakk eller fjerne den gamle skjellakken helt med maling- og lakkfjerner, før man påfører ny overflatebehandling. Et annet alternativ kan være å rense møbelet med Liberon Møbelrenser og deretter vokse med Liberon Black Bison Antikkvoks i aktuell farge. Da beholder man den orginale overflaten, men frisker opp gløden og fargen i møbelet.

For å finne ut om møbelet ditt er skjellakkbehandlet, kan du ta rødsprit på en klut og tørke av møbelet på et lite synlig sted. Dersom overflatebehandlingen løses opp/kan tørkes av, er møbelet behandlet med skjellakk.

Vær klar over at skjellakk aldri ble brukt på eik, da eik er et treslag med mange porer, og derfor lite egnet for skjellakk som gir høyglans. Porene ville da ha blitt svært synlige i glansen. Møbler av eik er ofte opprinnelig behandlet med celluloselakk.  

 

Bruk av skjellakk i dag

På grunn av den flotte dybden den gir til treverk, benyttes skjellakk fortsatt i dag, til restaurering og til produksjon/overflatebehandling av finere møbler og musikkinstrumenter.

 

Vårt utvalg

Alanor leverer ferdig blandet skjellakk og skjellakk i flak i flere farger, beregnet på håndverkere/fagfolk.

Vi har også Fransk politur, en ferdigblandet skjellakk som påføres med pensel. Dette produktet er spesielt utviklet med tanke på at «hvermansen/alle» skal kunne bruke det. 

Vi fører også tilbehør som  Van Dyck krystaller

 

REFERANSE:

Shamel International Industries

<< Tilbake


  • x