Meny

spørsmål og svar (faq)

Jeg har oljet kjøkkenbenken min med Finishing oil, men den er blitt skjoldete, med blanke felt.

Årsaken er at du ikke har tørket av overskuddsoljen eller har ventet for lenge før du har tørket av overskuddsoljen. (Se veiledning på boksen). Oljen har da herdet i overflaten. For å fjerne dette, må du slipe hele benken med helt fint slipepapir og slipekloss, og så olje på nytt. Trøsten er at resultatet blir bra. Finishing oil er en svært god og holdbar olje. 

 

Jeg har malt veggen min med magnetmaling, men jeg får ikke magnetene til å sitte ordentlig.

Det første du bør gjøre, er å teste med ordentlige magneter. Det er en del pene, men dårlige magneter å få kjøpt. Neodyme magneter (fås bla. på Clas Ohlsson) er gode. Dersom det ikke hjelper, er årsaken trolig at du har påført for lite magnetmaling. Det er jernfilsponet i malingen som sørger for magneteffekt. Dersom det er påført for lite magnetmaling, vil det ikke være nok jernfilspon på veggen til å gi tilstrekkelig med magneteffekt. Vi regner 1 liter maling til 2 m² vegg.

 

Jeg har en gammel rosemalt stol som lukter fjøs, har du noen gode råd for å fjerne lukten?

Da anbefaler vi å vaske med Liberon Møbelrens og vokse med Liberon Black Bison Antikkvoks etterpå. Dette er en skånsom behandling som ikke ødelegger den originale overflaten, og vil, i tillegg til å fjerne lukt, gjenopprette gløden i treverket, og gjøre det mer motstandsdyktig mot flekker og søl. 

 

Jeg har en kjole i polyester. Hvorfor kan jeg ikke farge den med tekstilfarge, kjolen tåler jo vask på 40 grader?

Polyester kan ikke farges ved hjemmefarging. Årsaken er at polyesterfibre ikke kan ta til seg farge, unntatt ved ekstremt høye temperaturer. I industrien gjøres dette i trykktanker! Så høye temperaturer kan ikke oppnås ved hjemmefarging.

 

Jeg har et gammelt flygel fra 1805 som begynner å bli litt matt. Hva anbefaler du å behandle det med?

Gamle flygel/pianoer er som regel skjellakkbehandlet. Er det sprekker i lakken, må flygelet skjellakkbehandles på nytt av profesjonelle fagfolk. Er lakken hel, men har blitt matt, kan man derimot overflatebehandle det selv, for å høyne glansen. Dersom det er hvite ringer/skjolder på flygelet, må disse fjernes først. F.eks dersom det har stått et glass med alkohol på flygelet, vil alkoholsølet føre til at skjellakken er blitt løst opp, slik at man får en lysbrytning, dvs hvit skjolde. Da anbefaler vi at man først bruker Liberon Ringfjerner og Lakkfornyer for å fjerne disse skjoldene og glanse opp. Deretter vasker man flygelet forsiktig med Møbelrens og spesialstålull nr 0000, før man avslutter med Liberon Møbelpolish på spray. Dette er en spesialspray som gir spesielt høy glans. Denne brukes mye av bl.a pianoverksteder. Flygelet vil nå ha fått en høyglanset finish.

 

Jeg har behandlet veggen min med Bloom Panelvoks. Kan jeg lakke med klarlakk utenpå?

I utgangspunktet skal det ikke være nødvendig å lakke over Panelvoksen, da den er fullt vaskbar. Men dersom man likevel ønsker det, kan man lakke med vannbasert lakk. Men husk alltid å gjøre en oppstrøksprøve på et lite synlig sted, for å sjekke om produktene samsvarer/går overens. Du må imidlertid være klar over at overflaten/glansen er avhengig av typen lakk du velger. 

 

Kan man bruke Finishing oil utendørs?

Nei, til utendørs treverk anbefaler vi Liboil, som inneholder soppdrepemiddel.

 

Hvordan behandle marmor?

Til en marmorflate som er blitt stygg, anbefaler vi Marmorpolish. Marmorpolishen inneholder oksalsyre, som løser opp og polérer det øverste laget i marmoroverflaten.

For generell vedlikehold av marmoroverflater, der det er lite vannsøl, anbefales Black Bison Antikkvoks fargeløs pasta.

 

Er Bistrotlakk kompatibel med annen lakk?

Ja, men gjør alltid en oppstrøksprøve på samme type materiale/lite synlig sted før du begynner.

 

Jeg har fått en svart ring på kjøkkenbenken min. Kjøkkenbenken er i eik. Hvordan kan jeg fjerne denne ringen?

Sannsynligvis har du hatt en hermetikkboks stående på benken. Den svarte ringen har oppstått fordi det har skjedd en galvanisk korosjon der partikler fra boksen har kommet i kontakt med treverket. Eik inneholder mye garvesyre som reagerer med metallet. Dersom hermetikkboksen er fuktig, kommer ringen raskere.

Er du heldig, er ringen svak, og du kan kanskje klare å fjerne ringen med spesialstålull nr. 0000 og Møbelrens. Puss aldri med stålull uten Møbelrens, da kan stålullen sverte treverket! Som regel har imidlertid ringen trukket ned og farget treverket. Da må den fjernes mekanisk med slipepapir. Om du bare kan slipe på flekken, eller må ta hele benken, avhenger av fargen på benken. Dersom treverket har gulnet noe, blir det lysere der du sliper, da må du slipe hele benken for et jevnt resultat. Har du en beiset benk med farge, kan du retusjere med beis på nytt der du har slipt, med samme farge/type beis. Du kan få en skjolde, men ofte blir det et resultat man kan leve godt med. Benken etterbehandles på vanlig måte. Husk at dersom du sliper for mye på ett sted, kan det bli en "dump" i treverket.