Meny

Problemløsere

Products > Problemløsere > Fjerne ringer/skjolder
Fjerne ringer/skjolder

Det er viktig å skille mellom to typer ringer/skjolder i lakkflater:

A. Ringer og skjolder som oppstår på grunn av varme og sprit/alkohol (løsemidler)

B. Ringer/skjolder som oppstår på grunn av fukt og vann (glassmerker).

 

Uansett hvilke ringer det er snakk om, og uavhengig av metode nedenfor, må hele overflaten behandles (ikke bare skjoldene) slik at overflaten blir jevn og får samme glans.

 

A. RINGER/SKJOLDER FORÅRSAKET AV VARME/SPRIT/ALKOHOL

Varme/sprit/alkohol kan gi små porer eller blærer i lakkflaten. Lysbrytningen gjør at vi ser dette som melkehvite ringer/flekker på overflaten.

Liberon Ringfjerner brukes for å fjerne ringer og varmeskjolder beskrevet under punkt A, og der man ønsker høyglans overflate.

Ringfjerneren er et kombinert voks og slipemiddel som trenger ned i porene, fyller opp og utbedrer skaden. Liberon Ringfjerner virker i tillegg som en lakkfornyer. Gamle, matte overflater får tilbake sin opprinnelige høyglans.

Liberon Ringfjerner kan brukes på alt fra skjellakk til moderne lakker. 

 

B. RINGER/SKJOLDER FORÅRSAKET AV VANN OG FUKT

Alle lakkflater vil etter en tid krakelere. Treverk er et organisk materiale som arbeider med fuktighet og temperatur. Uansett hvor god kvalitet lakken har, er det bare et tidsspørsmål før lakkflaten krakelerer pga utmatningsbrudd. Overflaten kan se fin ut, men stryker man med fingertuppene lett over og den den kjennes ut som fint sandpapir, er det «fare»på ferde. Lakkflaten har krakelert, og alle de fine, små, nesten usynlige sprekkene gjør at overflaten virker som et trekkpapir for vann.

De fine sprekkene gir hårrørsvirkning (kapillareffekt) på vann. Bruker man en fuktig klut eller setter et fuktig glass eller blomsterpotte på overflaten, vil vannet suges ned. Når vannet kommer i kontakt med trefibrene, sveller treverket og lakken løsner fra underlaget. Det blir da luft mellom treverket og lakkflaten, som på grunn av lysbrytningen ses melkehvite striper i fiberretningen eller hvite ringer etter fuktige glass/blomsterpotter.

Utbedring:

Når det gjelder ringer/skjolder, som har oppstått på grunn av fukt og vann (glassmerker), punkt B, anbefaler vi utbedring med Liberon Finishing oil som påføres med Liberon Spesialstålull/Polérull nr 0000.

Dette kan brukes for begge typer skjolder og ringer, både A og B, og gir en høyglanset overflate.

NB! Liberon Finishing oil må IKKE brukes på skjellakkbehandlede overflater. Se fremgangsmåte for skjellakkbehandlede overflater lenger ned på siden.

 

Fremgangsmåte:

1. Man rengjør treverket først med Liberon Møbelrens/Voksfjerner og Spesialstålull/Polérull nr. 0000, slik at man unngår å jobbe støv og skitt ned i treverket. Unngå bruk av vann, da vann vil føre til fiberreising i treverket.

2. Når treverket er tørt, påfører man Liberon Finishing oil med Spesialstålull/Polérull nr 0000. På grunn av friksjonen med stålullen, jobbes oljen ned i sprekkene/blærene i lakkflaten, slik at hulrommet mellom treverket og lakkflaten fylles opp.  

3. Vent ca. 10-15 min, tørk av overflaten med en ikke-loende klut slik at overflaten blir jevnt blank. Lysbrytningen i lakkflaten forsvinner og flekkene/ringene er borte.

Liberon Finishing oil vil herde og binde løs lakk til underlaget. Flaten blir blank. Ønsker man en silkematt overflate, kan man etter oljing vokse overflaten med Liberon Black Bison Antikkvoks og Liberon Polérull nr. 0000 eller lakke med Liberon Bistrotlakk silkematt fargeløs.
 

FUKTSKJOLDER/RINGER PÅ SKJELLAKKBEHANDLEDE OVERFLATER

Til ringer forårsaket av vann og fukt/glassmerker på skjellakkbehandlede overflater, har man to muligheter for utbedring:

1. Bruk av Liberon Ringfjerner og lakkfornyer, som vil gi en høyglanset overflate. Se fremgangsmåte under produktet.

eller

2. Bruk av Antikkvoks og polérull, som vil gi en silkematt overflate.

 

Fremgangsmåte:

1. Vi anbefaler først å rense treverket med Liberon Møbelrens/Voksfjerner og spesialstålull/Polérull nr. 0000. La tørke.

2. Påfør Liberon Black Bison Antikkvoks fargeløs pasta, med polérull nr. 0000.

På grunn av friksjonen med stålullen, jobbes voksen ned i sprekkene i lakkflaten slik at hulrommet mellom treverket og lakkflaten fylles opp. Lysbrytningen i lakken forsvinner og flekkene/ringene er borte.

Bruk av Antikkvoks kan brukes på begge typer skjolder og ringer, både A og B, og gir en silkematt, vokset overflate. 

<< Tilbake


  • x