Meny

Problemløsere

Products > Problemløsere > Skade på parkett
Skade på parkett

Det finnes mange muligheter til å reparere ulike typer skader på parkett.

En tommelfinger-regel er at må man velge, så velg heller én nyanse mørkere farge enn lysere på produktet man benytter. Da vil reparasjonen synes mindre.

NB! Tett aldri sprekker som oppstår mellom bordene, dette er naturlige bevegelser som hører med når man har tregulv.

 

LITEN FORDYPNING

Hvis du har mistet en tung gjenstand i gulvet, og har fått merker etter hjørnet eller lignende, kan du prøve å fikse det med et fuktig håndkle og et strykejern. Dette vil bare kunne hjelpe på en liten fordypning, ikke på store hakk.

Legg et fuktig frotéhåndkle ned i gropen, og stryk over med strykejernet. Da steamer du treverket slik at trefibrene reiser seg igjen og fyller ut. Dette kan du også prøve på lakkede gulv, fordi lakken vil være krakelert etter slaget.

 

STORE DUMPER

Dersom du har fått en dump i treverket, kan du fylle den opp ved hjelp av Liberon Skjellakkstifter. Skjellakkstiftene kommer i skrin á 10 stifter i ulike farger. Man smelter skjellakkstiftene med varme og drypper på skadestedet for å fylle opp. Varm et stemjern med en brenner, legg skjellakkstiften mot stemjernet og drypp skjellakken ned i hakket/dumpen. Alle fargene er blandbare med hverandre. Øv deg gjerne litt på forhånd på en plankebit, før du går løs på gulvet. 

Formtre vil ikke være egnet til bruk på dumper, da det ikke vil få vedheft.

 

STORE SKADER/HAKK

Har du fått et større slag eller hull, kan du bruke Liberon Formtre til å utbedre skaden. Formtre kan formes med fingrene som en slags plastelina. Du former massen og fyller opp hullet. Formtre kan kun brukes på helt rent treverk, dvs. er treverket lakket eller oljet, må dette fjernes fra skadestedet først. Når formtreet har tørket, kan det slipes helt glatt og oljes eller males. Formtre fås i ulike farger, og kan blandes for å få riktig nyanse. 

Det kan være lurt å prøve seg fram på forhånd for å finne riktig nyanse. Skal man f.eks beise gulvet, kan det være lurt å velge formtre som er tilsvarende beisfargen, da formtre suger til seg mindre farge enn rent treverk.

Siden formtre inneholder ekte trefibre, bør det etterbehandles med lakk eller olje.

Ved store skader eller hakk er også Skjellakkstifter godt egnet. Se ovenfor.

 

SMÅ SPREKKER, SPIKERHULL ETC.

Til små sprekker og spikerhull kan man bruke Liberon Reparasjonsvoks. Det er en hard plastisk voks som man gnir over sprekken/spikerhullet. Friksjonen gjør at voksen varmes opp og presses inn i treverket. Reparasjonsvoksen fås i mange farger. Fjern overskytende voks på områdene rundt skadestedet  med Liberon Møbelrenser.

 

RIPER 

Har du fått en smal ripe i overflaten, kan det være tilstrekkelig å retusjere med Liberon Retusjeringsfiltpenn. Denne vil ikke fylle ripen, men farger treverket, slik at ripen vil synes mindre. Vask med Liberon Møbelrenser før påføring, for å få fargen til å sitte. Vask også med Møbelrenser etter påføring, for å fjerne farge som evt. har kommet utenfor skadestedet.

<< Tilbake


  • x